30.01.2023

В Ямбол пристигнаха 40 украински бежанци

В Ямбол пристигнаха 40 украински бежанци, основно майки с деца и по- възрастни жени от от Болград, Измаил и Одеса. Настаняването им се поема от общините Стралджа и Тунджа.
13 от пристигналите са настанени в хижа на община Стралджа, вблизост до село Войника. Съветникът от Община Тунджа Христо Дянков предостави стаи от хотела си в Ямбол за останалите. 33- годишната Наталия пътува с петмесечното си момиченце и своята майка. Баща й и съпругът й са останали в Одеса:

„Бомбардират градовете, деца умират, много е страшно. Десет дни постоянно живеехме в мазето, а на детето му е необходим въздух, бояхме за нея. Затова сега сме тук . Ние много се надяваме всичко това да свърши и да се върнем при мъжете и бащите си, да живеем в своя дом“, сподели Наталия.

Евакуацията и изпращането на хуманитарна помощ за Болград беше организирано от община Тунджа по молба на кмета на украинския град Сергей Дмитриев, отправена до кмета Георги Георгиев. По първоначални списъци се очакваха 110 украинци и бесарабски българи. В Болград обаче се е наложила нова организация и с автобусите към България са потеглили 56 души, от които 16 вече са се отправили към други градове у нас, както двама към Румъния.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com