07.02.2023

Д-р Панайот Диманов: Имаме готовност да лекуваме бежанци

Многопрофилната болница„Св. Пантелеймон“ в Ямбол, при необходимост, е в готовност да поеме безплатното лечение на 30 бежанци от Украйна, информираха от здравното заведение. Втора седмица в града работи и доброволчески пункт в подкрепа на пристигналите украински граждани.

На проведеното заседание на кризисния щаб в Ямбол директорът на областната болница д-р Панайот Диманов увери, че при необходимост няма да бъде отказана медицинска помощ:

„Те ще бъдат приети в нашата болница, ще бъдат лекувани, никой няма да върнем, както сме го правили и предишните емигрантски кризи. Имаме готовност и няма да върнем нито един пациент, който се нуждае“.

Към момента в областта има регистрирани 72 украински граждани, основно майки с деца, между които и няколко бебета. Състоянието на всички е добро, потърсена е помощ за единични случаи.

Междувременно от доброволческия пункт в Ямбол също оказва подкрепа с хранителни продукти и вещи от първа необходимост.

Оксана Легко, която е координатор в пункта споделя:

„Какво ме впечатли, че хората не могат да вземат неща, тях ги е срам. Те са свикнали да градят своя живот, да работят, а сего се превръщат в просяци“.

През следващата седмица служители от Държавната агенция по бежанците ще посетят настанените в ямболски бази, за да стартира процедурата по уреждането на техния статут.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com