06.02.2023

Изследват три тунджански язовира по нова технология за прогнозиране на наводнения

На три каскадни язовира в община „Тунджа“ – в Стара река, Могила и Асеново, са извършени замервания за предотвратяване на  потенциални наводнения. Замерванията са дарение от фирма, която иска да демонстрира нова технология чрез спътниково наблюдение за прогнозиране на наводнения. Проучването ще продължи 6 месеца, през които ще се подава непрекъсната информация.

Новата технология се базира на спътникови наблюдения, въз основа на които се изработват математически модели и прогнози какви валежи могат да паднат в рамките на часове на конкретно място и да предупредят за възможни наводнения.  Чрез нея може да се прогнозира минимум 5 дена предварително потенциално висока вълна и да се получи предупреждение за скъсване на язовирни стени и наводнения.

Благодарение на новата технология е предотвратено наводнение в елховско село на язовир, който е предаден на държавата.

След приключване на проучването общината ще вземе решение дали да сключи договор за спътниково наблюдение на всички потенциално опасни язовири на нейна територия. Това са  язовири, които заливат населени места или първокласния път Ямбол – ГКПП – Лесово.

Община „Тунджа“ разполага със 77 язовира, от които 12 са потенциално опасни първа степен.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com