07.02.2023

Болярово ще отбележи Седмицата на гората с акция по залесяване

Болярово ще отбележи Седмицата на гората ( 4-10 април) с акция по залесяване в града и по-големите села. Освен общински служители, в „зелената“ инициатива ще се включат също деца и ученици, съобщи пред журналисти кметът на крайграничната община Христо Христов.

Около 300 дръвчета – липа, кедър, ясен, чинар, ще бъдат засадени по централните улици, в дворовете на социалните заведения и детската градина в Болярово, както и в селата Стефан Караджово, Мамарчево и Воден.

През пожароопасния сезон и тази година за опазването на горите на територията на крайграничната община, освен на професионалните огнеборци, ще се разчита и на доброволчески отряд от 12 души. От общинския бюджет са предвидени три пъти годишно финансови стимули за доброволците, каза още кметът Христов.

По думите му, общинският горски фонд е около 65 хил. декара и задоволява изцяло нуждите от дърва за огрев на местното население. Поради инфлацията обаче се очаква леко повишение на преференциалната цена от 32 лева за кубичен метър. „Някъде около 38-40 лева ще стане, предвид това, което се случва – има промяна в исканията на дървосекачите, промяна в цените на горивата и транспорта“, посочи кметът на Болярово.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com