06.02.2023

Великденска служба ще се проведе в Болярово на 23 април от 22.30 часа в храм „Св.вмчк Димитрий“

Празничното богослужение ще бъде отслужено от отец Дамян.
На 23 април е Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На този ден се отбелязва погребението на Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, оплакването му от майка му света Богородица и от жените, носещи миро, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада.
Когато Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроб. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите. На Велика събота над гроба на Исус Христос в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим от небето се спуска Благодатният огън. Православните християни вярват, че това е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото му за погребение. Вярва се, че в първите минути след запалването си този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.
След празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово боляровци също ще имат възможност да си вземат частица от благодатния огън, съобщи отец Дамян. Благодатният огън, донесен от Йерусалим миналата година, се поддържа от доброволци в шест кандила в бургаската църква „Света Троица“, откъдето ще бъде пренесен и в Болярово. Както знаете, Българската патриаршия взе решение тази година да не се лети до Йерусалим за нов огън, за да спести средства. По думите на божиите служители, това няма да се отрази на празника Възкресение Христово, защото няма значение дали огънят е от тази или миналата година – той няма давност.
В събота преди Великден църквата се обикаля със свещ, която трябва да се донесе мълчешком в къщи, като се внимава да не угасне. Така с благодатния огън пренасяме благоденствието у дома.
В храма се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза. Освен на Велики четвъртък, в събота също могат да се боядисват яйца. В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с „Христос Возкресе! – Воистина возкресе!“ и си пожелават здраве и щастие.
Църковните храмове, както и параклисите, във всички населени места на община Болярово ще бъдат отворени на Великден, съобщи кметът на общината Христо Христов. Празнична Великденска служба на 24 април от 11 часа ще започне и в Мамарчево, където местното църковно настоятелство заедно с кметството и читалището организират и общ празник за жителите.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com