07.02.2023

Квартет „Дианополис“ изпълни оратория на Хайдн на Възкресение Христово пред сградата на Община Ямбол

На 24 април, Великден, квартет „Дианополис“ изпълни ораторията „Седемте последни слова на нашия Спасител от Кръста“ от великия австрийски композитор Йозеф Хайдн. Концертът започна в 18:00 часа пред сградата на Община Ямбол.

Преминаващите граждани и гости на града се спираха да слушат красивата музика в празничната вечер, която допринесе за атмосферата на Възкресение Христово.

Историята на творбата е интересна. Тя е поръчана на Йозеф Хайдн през 1786 г. за службата на Разпети петък в Кадис, Испания. Публикувана през 1787 г. и изпълнена след това в Париж, Рим, Берлин и Виена, композиторът я адаптира през 1787 г. за струнен квартет, одобрява версия за соло пиано през същата година и накрая я адаптира през 1796 г. като оратория (със соло и хорови вокални сили).

Седемте основни раздела се основават на седем фрази, приписвани на Иисус по време на неговото разпятие.

Йозеф Хайдн разказва историята за създаването на произведението и трудностите, които среща, в предговора на новото ѝ издание от 1801 година: „Преди около петнадесет години бях помолен от каноник от Кадис да композирам инструментална музика върху седемте последни слова на нашия Спасител на Кръста. В катедралата на Кадис е обичайно да се изпълнява оратория всяка година по време на Великия пост, като ефектът от изпълнението се засилвал немалко от следните обстоятелства. На стените, прозорците и стълбовете на църквата се окачва черен плат и само една голяма лампа, висяща от центъра на покрива, разчупвала тържествения мрак. По обяд вратите са затворени и церемонията започва. След кратка служба епископът се качва на амвона, произнася първото от седемте слова и проповядва. След приключването ѝ той напуска амвона и пада на колене пред олтара, докато звучи музика. После епископът произнася второто слово и проповядва, след това третото и т. н., като звучи музика след приключването на всяка проповед. Моята композиция беше подчинена на тези условия и не беше лесна задача да съчиня седем адажио с продължителност по десет минути всяко, без да уморявам слушателите; наистина открих, че е напълно невъзможно да се огранича до определените граници.“

Свещеникът, който поръчал творбата – дон Хосе Саенц де Санта Мария, платил на Хайдн по най-необичаен и оригинален начин – изпращайки на композитора торта, пълна със златни монети.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com