02.02.2023

Кметът Христо Христов: Общината и през 2022 г. е предвидила сериозни финансови инвестиции и за двете училища

smart

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ,

УЧИЛИЩНИ НАСТОЯТЕЛИ,

ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ, ЖУРНАЛИСТИ,

ДАМИ И ГОСПОДА,

 

Най-сърдечно ви поздравявам с 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

На този ден има нещо свято, което обединява всички ни – и това е азбуката, буквите. Точно затова на този ден изразяваме почитта и признателността си към всички хора на словото, към тези, които пазят и развиват българските култура и дух, учителите, учените и творците.

„Учителското място” казва княз Борис І при посещението си в първото българско училище в Охрид „е най-високото място у един народ. На него не може да седне ни кесар, ни княз, ни василевс…”.

На всички учители, които всеки ден отваряте вратите към светлината и се грижите за най-голямото ни богатство – децата, пожелавам здраве, успехи и професионално вдъхновение! Използвам повода да ви благодаря, че и в месеците на сериозни изпитания, заради пандемията, положихте усилия да продължи обучението на децата. Признателен съм за вашата ангажираност към социално значими инициативи в община Болярово.

Работете все така всеотдайно и неуморно за издигането на реномето на учителската професия, множете успехите си, като продължавате да изграждате от децата знаещи и можещи хора. Поощрявайте любопитството им, създавайте им усещането, че знанието и науката са ценност, богатство и сила, които определят бъдещето на човека.

Общината и през 2022 г. е предвидила сериозни финансови инвестиции и за двете училища СУ-Болярово и ОУ-Стефан Караджово с цел по-добри условия за обучение на децата и утвърждаване на професионалната паралелка в училището в гр. Болярово – нещо, което всички ние желаехме да се случи от много години. Благодарности на ръководството на СУ-Болярово, че прие предизвикателството и вече е факт утвърдената професионална паралелка със специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ за ученици от 8 клас.

Учители и писатели са и учредителите на читалищата у нас. Създавани от порива на българина за духовно въздигане, народните читалища носят възрожденски дух. Може би затова предците ни назовават читалищата в общината с възвишените имена „Възраждане“, „Светлина“, „Просвета“, както се наричат духовните ни средища и до днес в град Болярово, в село Мамарчево и в село Голямо Крушево.

Първото селско читалище в ямболска област е създадено през 1894 г. в нашето село Воден също под името „Просвета“. Впоследствие то е преименувано на името на Ана Маймункова, една от учредителките на Учителската социалдемократическа организация, която е била учителка и тук.

По техния пример през 1904 г. в село Стефан Караджово създават читалище „Пробуда“, което днес носи името на легендарния български герой Стефан Караджа.

„Обнова“ е първоначалното име на шестото читалище в общината – това в село Попово, което по-късно е преименувано на името на поета Никола Вапцаров – българина, носител на почетната Международна награда за мир.

Няма как да не признаем, че и до днес читалищата в община Болярово продължават да са основните двигатели на културния ни живот, на обществените събирания, на публичните обсъждания.

Всички ние сме призвани да дадем своя принос в опазването на националната идентичност. Защото тя е характеристиката, която ни отличава, тя е ценното, с което се заявяваме пред света и пак тя е духовната спойка, която ни събира заедно в дни като днешния, за да предадем традицията на идните поколения.

Сигурен съм, че любовта към изкуството, просветата, към българския фолклор, традиции и обичаи ще бъде вдъхновение за читалищните дейци и занапред и ще поддържа творческия плам в самодейните колективи. Вие сте неразделна част от нашите културни празници и прославяте община Болярово.

24 май е празник и за журналистите. По този повод искам да благодаря на репортерите, редакторите, операторите и всички, които чрез медиите подкрепят хората в община Болярово и говорят открито за нашите проблеми. Признателен съм за коректността, с която отразяват събитията при нас, за отговорността, с която подхождат към всяка информация.

Бъдете все така добри и за в бъдеще, защото ние, хората в България, имаме нужда от истински медии! Не спирайте без страх да търсите отговорите на важните за обществото ни въпроси!

Уважаеми учители, читалищни дейци и журналисти, пожелавам ви много здраве, бодрост, повече оптимизъм и по-добри успехи във високоблагородната ви професия.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ХРИСТО ХРИСТОВ,

кмет на Община Болярово

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com