02.02.2023

Събор в Стефан Караджово

В село Стефан Караджово провеждат традиционен събор в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На този ден там честват също 259 години от изграждането на храма „Успение Богородично“, 133 години от преименуване на селото, 118 години от създаването на Народно читалище „Стефан Караджа-1904“. А само преди дни, на 11 май, отбелязаха и 182 години от рождението на Стефан Караджа, както и патронния празник на училището и читалището.

„Годишнини, които събуждат патриотизма ни, повдигат духа ни и ни карат да се гордеем, че сме от този край“, отбеляза кметът на селото Димитър Димитров.

Честванията започнаха още снощи с празничен концерт на оркестър „Вива бенд“ и Таня Чирпанлиева. Кръшни хора се извиха на площада пред паметника на Стефан Караджа.

Православният храм „Успение Богородично“ в Стефан Караджово е строен през далечната 1763 г. с даренията и труда на българите в този край. Строена по турско време, само една година по- късно, след като Паисий Хилендарски започва да пише в Атон една от най- великите книги за  българите – „История Славяноболгарская“ (1762 г.), припомни кметът на община Болярово Христо Христов, който също се включи в тържествата. „Паралелната връзка в последователноста на тези две събития показва, че в тези толкова трудни години нашите предци са имали желание и стремеж не само към физическо и духовно оцеляване, но и към духовно извисяване, въз основа на което на един по-късен етап възникват и борбите за национално освобождение“, отбеляза още Христов.

Към храма е съществувало и българско килийно училище, единствено в този Странджански регион – доказателство, че църквата е била духовен и просветен център.

През 1864 г. в Стефан Караджово се изгражда училище, а през 1904 г. е основано и читалището. Иван Карновски, който е учител по това време тук, създава първата театрална трупа, в която са участвали негови колеги. В една от училищните стаи е била открита читалня и обособена сбирка от книги, предимно дарени от учителите.

Както училището, така и читалището са символи на порива на българина за духовно израстване, на българското възраждане. Може би затова и предците ни назовават читалищата с възвишените имена „Възраждане“, „Светлина“, „Просвета“, както се наричат духовните средища и до днес в град Болярово, в село Мамарчево и в село Голямо Крушево. „Просвета“ е било първоначално името и на сегашното читалище „Ана Маймункова“ в село Воден, което е първото селско читалище в ямболска област. „Обнова“ се е казвало сегашното читалище „Никола Йонков Вапцаров“ в Попово.

В Стефан Караджово първото име на читалището е също с духа на възрожденския български ентусиазъм – „Пробуда“.

Ичме е сред първите селища у нас, които са преименувани още през 1889 г. – малко след Съединението между Княжество България и Източна Румелия и много преди обявяването на Независимостта ни. Старото му име идва от което идва от турската дума за „горчив“, какъвто типичен вкус има местната вода. Новото е на името на родения тук Стефан Караджа – национален герой, революционер от българското национално-освободително движение и войвода.

Днешната сграда на ОУ „Стефан Караджа“ е построена през 1932 година. „Както вие, така и ние от общинското ръководство искаме децата и учителите тук да работят в напълно санирани учебни стаи, да има вътрешни тоалетни и нова трапезария. Осигуряваме близо 650 хиляди лева за това – от общинския бюджет и с финансиране по Програмата за развитие на селските райони чрез МИГ „Елхово-Болярово““, каза още кметът на община Болярово.

Осигурени са и средства за ремонта на читалището. Но има сериозни затруднения, заради повишените цени на строителните материали, тъй като избраните чрез проведените обществени поръчки изпълнители се отказват. Общинското ръководство води преговори за това с министерството на благоустройството, с държавен фонд „Земеделие“, вече са внесени и законодателни изменения, които се очаква да бъдат приети от Народното събрание, тъй като проблемът засяга не само община Болярово, а всички общини в страната. „Надявам се скоро да се намери разрешение на въпроса и ремонтите действително да се случат“, каза кметът Христо Христов.

Той изрази и удовлетворението си, че най-после проектът на община Болярово за реконструкция на водопроводната мрежа в Стефан Караджово е финансиран. Близо 2 милиона лева са осигурени чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда. В момента върви процедура по избор на изпълнители.

Съвсем скоро ще започне и ремонтът на площада край паметника на Стефан Караджа, който е включен в капиталовата програма на общината.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com