02.02.2023

Ямбол почете паметта на будителя Ради Колесов

„Ради Колесов е предшественик на Васил Левски, както Йоан Кръстител е Предтеча на Иисус Христос. Когато дейността на Колесов спира, започва тази на Левски в Първата българска легия,“  с тези думи на отец Жельо започна поклонението по повод 160 години от смъртта на ямболския будител, учител, поет и революционер Ради Иванов Колесов на гроба му в църквата „Света Троица“ в квартал „Каргон“ в Ямбол.

Той е връстник на Дякона – роден е на 26 ноември 1837 година, но умира много по-рано от него – на 29 юни 1862 година, само на 24 години.

„Обикновено си спомняме за живота и дейността на нашите будители, усещайки тежкото време, в което те са живели и работили. Разказваме си случки за пречките, които животът щедро изсипал върху тях. Няма как днес, на 160-та годишнина от смъртта на Ради Колесов, да е нещо различно – спомняме си за неговата личност с възхищение, за неговата упоритост, за благородните му цели, за неговите добродетели и вяра в бъдещето,“ каза в словото си Антон Шиков, председател на Общински съвет – Ямбол, който е родственик на будителя.

Отец Жельо и иподякон Петър отслужиха панихида за покой на душата на Ради Колесов. След това присъстващите поднесоха венци и цветя и преляха гроба с вино. Родствениците на будителя дадоха на всички парче пита и жито за помен.

Жечка Ганкова, председател на Инициативен комитет „Наследници на рода Чапърови“, благодари на присъстващите и напомни, че през ноември предстои честване на 185 години от рождението на даскал Ради Колесов.

Будителят е от Чапъровия род, но се именува Колесов, отдавайки почит на своя баща, който бил колар, майсторил „колеса“ за каруци.

Днес се навършват и 146 години от обесването в Ямбол на председателя на Ямболския революционен комитет Георги Дражев и на знаменосеца на четата Жеко Андреев. Те са ученици на Ради Колесов и участват дейно в подготовката и избухването на Априлското въстание.

Ден по-рано на бесилото в Одрин увисват техните съратници Атанас Кратунов и Захари Величков.

 

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com