25.03.2023

Над 500 деца се включиха в първото издание на Турнир по утринна гимнастика „Ямбол ’22“ и инициативата „Спортувай с президента“

Президентът на Република България Румен Радев и кметът на община Ямбол Валентин Ревански откриха I Турнир по утринна гимнастика „Ямбол ‘22“ и инициативата „Спортувай с президента“, провеждаща се под неговия патронаж.

Двете инициативи започнаха едновременно в участъка от Каргонския мост до Биков мост в облагороденото корито на река Тунджа в Ямбол. В тях се включиха над 500 деца.

„Истинска радост е да видим толкова много деца, много желание за спорт и усмивки, обединени около двата спортни празника! Всички знаем, че спортът е здраве, той дисциплинира, изгражда характери и създава приятелства. За всички нас, вие деца, вече сте победители.

Благодаря на президента на Република България господин Румен Радев за уважението, което показа към нашия град, както и за помощта за осъществяването на ремонта на лекоатлетическата писта на стадиона в Ямбол!“, каза Валентин Ревански.

Той благодари и на заместник-кмета Енчо Керязов, защото негова е идеята за този турнир по утринна гимнастика, организиран от Община Ямбол.

След това кметът на община Ямбол предостави думата на президента Румен Радев за приветствие.

„За мен е огромно удоволствие да приветствам откриването на първия турнир по утринна гимнастика. Гимнастиката е в основата на всеки спорт. Нека си припомним, че ентусиазмът, с който бяха поставени основите на гимнастиката в България, много бързо даде своите плодове. Българската гимнастика записа своето име в световната и олимпийска история на художествената и спортна гимнастика, на акробатиката със златни букви,“ каза президентът и благодари на родители, треньори и учители за грижите, които полагат за децата. Румен Радев изтъкна, че благосъстоянието на една нация зависи не само от нейните икономически постижения, но и от човешкия потенциал.

Организацията на турнира по утринна гимнастика беше осъществена от Община Ямбол с методическото съдействие на Национална спортна академия „Васил Левски“ –  град София.

Спортното събитие има няколко цели – да се превърне в ежегодно събитие, да се развие и популяризира утринната гимнастика в училищата, да насърчи физическата активност сред подрастващите.

Участваха двадесет отбора от градовете Ямбол, Сливен, Бургас, Елхово, Стралджа, Болярово и село Зимница, община Стралджа, разпределени в три дивизии /възрастови групи/ от 5 до 12 клас.

Отборите бяха съставени от 8 до 10 ученици и капитан. Всяко училище имаше възможността да участва с максимум два отбора в съответната дивизия, в които нямаха право да се включват деца, трениращи някакъв вид гимнастика.

Отборите изпълняваха гимнастически комплекс от общоразвиващи упражнения  под музикален съпровод.

Инициативата „Спортувай с президента“ целѝ оценяването на общата физическа годност на децата и е цялостна програма за мотивация, и физическо възпитание на децата.

В комплекса от изпитания включва седем популярни двигателни упражнения за измерване на сила, издръжливост, бързина, ловкост и гъвкавост: лицеви опори, коремни преси, бягане 10 х 10 метра („совалка“), дълъг скок, наклон напред, бягане на 400 метра, хвърляне на топка.

Тестът е със състезателен характер и постави участниците в среда на конкуренция, като фактор на въздействие за максимално разгръщане на способностите.

Председател на журито, оценяващо спортните достойнства на състезателите, беше гл. ас. Милена Търничкова, доктор – преподавател в катедра „Гимнастика“ на Национална спортна академия „Васил Левски“. Майстор на спорта по спортна гимнастика и дългогодишен състезател на дружество ЦСКА.

Членове на журито бяха заслужилият майстор на спорта и заслужил треньор Нешка Робева и заслужилият майстор на спорта  Маргарита Моллова.

Нешка Робева е дългогодишна треньорка по художествена гимнастика и хореографка. С нейното име са свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на 20 век.

Маргарита Моллова е почетен гражданин на град Ямбол. Тя е световна и европейска шампионка по спортна акробатика, победител на Световната купа в Катовице, Полша, през 1977 година.

Двете спортни събития бяха посветени и на паметна годишнина – на 8 октомври се навършват 122 години от началото на организираното физкултурно движение в град Ямбол.

В първа дивизия победител стана отборът на Основно училище „Николай Петрини“ – Ямбол с ръководител Диана Драгнева, на второ място остана тимът на Основно училище „Д-р Петър Берон“ – Болярово, а на трето се класираха спортистите от друго ямболско учебно заведение – Основно училище „Любен Каравелов“. Две момичета спечелиха наградата за спортен водещ – ученичката от 6 „г“ клас на ОУ „Николай Петрини“ Деница Челебиева и Симона Милева от 6“а“ клас на Основно училище „Александър Георгиев – Коджакафалията“ – Бургас.

Във втора дивизия първото място завоюва отборът на Средно училище „Пейо Яворов“ – Стралджа. Втори в класирането остана тимът на Профилирана гимназия „Васил Левски“ – Ямбол, на трета позиция се наредиха учениците от Английска езикова гимназия „Гео Милев“ – Бургас. Наградата за най-добър спортен водещ в дивизията получи Борис Богданов, ученик в 10 „а“ клас стралджанското училище.

При най-големите първенец стана отборът на Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо Фичето” – Ямбол, следван от тима на Професионална гимназия по икономика „ Георги Стойков Раковски“ – Ямбол. На трето място останаха възпитаниците на Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ – Ямбол, но Валентина Челебиева от 9 „а“ клас получи приза за най-добър спортен водещ в дивизията.

За комплексен шампион на турнира беше обявена Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“, която участва с два отбора в състезанието.

Призьорите бяха наградени лично от президента Румен Радев, който се снима с всички желаещи, а докато журито заседаваше, успя да поздрави участниците в инициативата „Спортувай с президента“ и да прегледа техните постижения.

След събитието кметът на община Ямбол Валентин Ревански и неговият заместник Енчо Керязов проведоха среща с президента Румен Радев, областния управител Георги Чалъков и заместник-министъра на младежта и спорта Петър Георгиев, на която бяха обсъдени възможностите за превръщането на турнира по гимнастика в национална инициатива, ситуацията около болницата в града и други важни за развитието на Ямбол въпроси.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com