30.03.2023

Христо Христов, кмет на Община Болярово -Честит 1 ноември – Денят на народните будители!

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ, ЧИТАЛИЩНИ ДЕЙЦИ,

ДРАГИ ЖУРНАЛИСТИ,

УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА БОЛЯРОВО,

приемете моите най-сърдечни поздравления по случай 1 ноември – Денят на народните будители, който по стар стил е и денят на духовния пазител на българите Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

И до ден-днешен Йоан Рилски остава в народното съзнание като един от първите образи на народен будител, заради своята всеотдайност, любов и грижа към всеки човек, когото дарявал с мъдростта си и с безкрайната си любов към България и българското.

Наред с него, днес почитаме и Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, братя Миладинови, Георги Сава Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Васил Левски, Стефан Караджа, Петко Рачов Славейков, Иван Вазов и мнозина още просветители, книжовници, революционери, посветили живот и душа за укрепване и популяризиране на националната ни история, чистотата на майчиния език, духовното израстване и културна принадлежност.

Без тези личности, които векове наред наричаме и почитаме като „народни будители”, себеосъзнаването ни като нация днес нямаше да е същото!

Тази година Денят на народните будители съвпада с честванията на 110-ата годишнина от основаването на Народно читалище „Възраждане-1912г.“ – Болярово -пазител на дълбоката взаимовръзка с миналото, с традициите, с образователния процес, културата и благотворителността.

Пак през 2022 г. тържествено чествахме 170 години от основаването на българското училище в Болярово, 220 години от Странджанската буна, свързана с имената на предците на Стефан Караджа и с Индже войвода, 95 години от основаването на Народно читалище „Просвета-1927“- Голямо Крушево – все бележити годишнини, неделима част от борбите за опазването на българщината и националната ни идентичност в родния  край.

Затова днес се прекланяме и пред паметта на първите боляровски учители поп Никола – Митрето от с. Пашакьой, поп Захари от с. Малък Боялък и Иван Даскалов, както и на свещенник Куарти Дражев, протойерей Атанас поп Николов, протоерей Петър поп Христов Зографов, Желязко Кармашиков, Никола Бакалов, Андон Попов, Димитър Тодоров, Христо Киров и много други родолюбци, благодарение на които по време на Възраждането в община Болярово се градят църковни храмове, училища и читалища.

„Без духовната култура, народите минават-заминават, оставяйки във вековете само празния звук на своите имена“, посочва големият поет Кирил Христов. И заявява още: „Езикът на един народ е най-великото негово дело…главното негово оръжие, което не престава да го брани от загинване дори в мрака на робство… Всеки българин знае, че нашият народ оцеля под двойното вековно иго, което прекара, само защото запази своя език“.

Когато на 28 юли 1922 г. министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски и главният секретар д-р Филип Манолов подписват Окръжно № 17743, с което обявяват за празник на българските будители 1 ноември, то те поставят за цел основно „да можем и по-дълбоко да разберем, че има нещо в нашата страна, в нашия народ, което е карало толкова българи да умират за него, че думата Отечество не е само понятие без стойност, а че има в него нещо, което заслужава всички наши жертви и усилия“.

Нека в днешния ден се огледаме край нас и с още по-голямо уважение погледнем всички бивши и настоящи училищни, книжовни, читалищни и други културни дейци, които полагат усилия, за да крепят културния и просветния ни дух. Те са около нас и творят, и обучават, и възпитават младото поколение!

Трябва да помним, „че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното“. Да бъдем обединени, за да се опази културната ни памет, да не унива духът ни, да служим на обществото и да не допуснем бездуховно бъдеще! И да предаваме този завет на децата си!

Нека бъдем горди, че сме българи!

Честит празник на всички будители на българския дух!

Христо Христов,

кмет на Община Болярово

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com