30.03.2023

Поздравителен адрес от кмета на община Болярово по повод Трифон Зарезан

Уважаеми жители на община Болярово,

уважаеми  винопроизводители и лозари,

на 14 февруари по древна българска традиция почитаме покровителя на лозарите и винопроизводителите. Според етнографи, честването на Трифон Зарезан води своето начало още от времената, когато по нашите земи са бродели племената на траките.  Ароматното и силно вино, произвеждано от тях, било прочуто в цял свят.

Във всеки дом в община Болярово и до днес се произвеждат домашни вина и ракии с впечатляващи качества. Виното присъства на трапезите ни наравно с хляба на всеки празник. Земеделски производители и частни стопани отглеждат в общината над 3500 дка лозови насаждения.

Гордеем се, че от отглежданите в град Болярово 1000 дка от сортовете Мерло, Каберне Совиньон и Сира на „Винпром-Ямбол“ се произвеждат вина, отличени със златен медал на международни изложения.

На лозовия масив в Стефан Караджово, създаден от „Уайн холдинг“ ООД със съдействието на Община Болярово през 2014 г., се отглеждат сортовете Каберне совиньон, Сира, Мерло и Мавруд – с отлично качество и сертификат за биопроизводство.

Засиленият интерес към конкурсите за домашни питиета, които провеждаме по традиция на този ден в Болярово, в Стефан Караджово и в Голямо Крушево    , са доказателство, че сред частните стопани има не само изтънчени ценители, но и изкусни майстори на вино.

През следващите две години сме си поставили за цел да популяризираме родното ни винопроизводство в съвместен проект с още пет държави – Испания, Италия, Португалия, Словения и Хърватия. Финансирането за това вече е осигурено по програма „Европа на гражданите“.

Инициативата е насочена към винопроизводителите в малките населени места. Така, че всички вие, местните производители, ще имате възможността да се запознаете и да обмените опит с винопроизводители от тези пет държави.

Приемете моите искрени пожелания за здраве и берекет, за слънчева и плодородна година.

Нека Свети Трифон закриля и умножава труда Ви, да дарява плодородие и изобилие и да слави името Ви като добри стопани и производители. Нека от днешното традиционно зарязване на лозята да се родят тежки гроздове и да има качествено вино, с което да прославяте община Болярово и занапред!

Честит празник на всички лозари, винопроизводители и любители на виното!

Христо Христов,

кмет на община Болярово

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com