30.03.2023

Ямбол се преклони пред Апостола

Пред паметника на Васил Левски в Ямбол се състоя поклонение по повод 150 години от смъртта му, което знаменателно съвпадна със Задушница.

В памет на Апостола Община Ямбол и Профилирана гимназия „Васил Левски“ подготвиха литературно-музикална програма, която започна с изпълнение на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“, дирижиран от маестро Васил Шейтанов.

Учениците, лауреати в литературния конкурс „Към Левски по-прекият път“, рецитираха стихове за Васил Левски.

Надежда Стоянова, ученичка от VI клас на Основно училище „Любен Каравелов“,  изпълни одата „Левски“ от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов,  Камен-Лазар Шиков, ученик от VIII клас на Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“, рецитира стихотворението „На Васил Левски“ от Недялко Йорданов, а „Над тефтерчето на Левски“ от Дамян Дамянов беше представено от Натали Атанасова, ученичка от IX клас на Езикова гимназия „Васил Карагьозов“.

Децата от група „Усмивка“ на Детска градина „Валентина“ изпяха „Песен за Левски“.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански произнесе слово в памет на Апостола: „Васил Левски беше истински свободен човек – и в делата, и в думите си. Всички знаем за неговите завети, за принципите, които той изповядваше. Те са актуални и днес, защото той беше надраснал времето и съвременниците си. Нека помним думите на Дякона: „Дела трябват, а не думи!“. Това, което правим, е най-важното, следата, която всеки един от нас оставя, за да живеем в чиста и свята република! Защото нашето драгоценно Oтечество се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието!“

Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий отслужи заупокойна молитва за душата на Дякона, а след това представители на местната и държавната власт, военнослужещи, ученици, г-жа Христина Богданова, потомка на сестрата на Васил Левски – Яна, г-жа Радостина Николова, главен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование” на Министерство на образованието и науката, ученици,  родолюбиви организации и граждани поднесоха венци и цветя на паметника му.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com