29.05.2023

При грижата за възрастни хора най-важен е подходът

smart

Старостта е един от най-трудните периоди в човешкия живот, а когато се появят и болежките, положението е още по-тежко. При грижата за възрастни хора най-важен е подходът. Необходимо е да се осигури адекватна помощ, но и емоционална подкрепа. И тази подкрепа е не само за пациента, но и за цялото му семейство.

„До преди една година се молех на съседите да ме закарат до спешния център, когато се наложи. А сега „лекарката“ идва у дома, мери ми кръвното, преглежда ме“, разказва 62-годишната Донка Минчева, докато Елена Ставрева й поставя сфигмоманометъра на ръката.

Елена Ставрева е медицински фелдшер с дългогодишна практика. Тя и колежката й Валентина Михова са ангажирани от община Болярово да осигуряват медицински услуги на жители от уязвими социални групи по проекта „Въвеждане на интегрирани мерки в подкрепа на уязвимите групи в общините Смядово, Ветрино и Болярово“. Той е финансиран по процедура BGLD-3.002 „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите“ по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014– 2021г. Чрез проекта беше създаден Център за комплексни услуги за групи в неравностойно положение в гр. Болярово, към който са назначени: ръководител, социален работник; социален асистент; кариерен консултант; специалист интеграция на уязвимите групи,  две медицински специалистки и един шофьор. Специалистите посещават по график  хора не само в град Болярово, но и в селата Стефан Караджово, Воден, Мамарчево, Попово, Малко Шарково, Ружица…

Донка Минчева живее сама, трудно подвижна и с редица други заболявания, които, поради липса на средства не е лекувала през годините. Освен медицински грижи у дома, получава и подкрепата на социалния асистент Донка Симеонова. Пенсията й ще занесе, продукти ще й купи, дърва ще пренесе. Осигурява не просто грижи за бита, но и е чудесна компания за разговори.

„Добре, че са те. Иначе сам си кукувам“, разказва и 82-годишният Иван Манев, който също ползва социална и здравна услуга по проекта.

В момента общо 135 души ползват услугите на комплекса, но продължават да постъпват и нови заявления. 41 лица ползват социална услуга, 135 – здравна и 94 души са се възползвали от услугите на кариерния консултант.

Желаещите да ползват услугите на комплекса могат да заявят това на ул. „Девети септември” № 11, ет.1 при социалния работник – Донка Иванова или на телефон за информация: 04741/60-44.

 

Програмният оператор на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи” не носи отговорност за съдържанието на публикацията и за начина, по който може да бъде използвана информацията в нея”.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com