28.01.2023

Златен медал за Енчо Мишинев от МГ „Атанас Радев“от международната олимпиада по информатика

Златен и три бронзови медала за българия от международната олимпиада по информатика

 Отборът пристига утре в  20:45 ч. на Летище „София“, Терминал 2


Един златен и три бронзови медала ще придружат олимпийският отбор по информатика към България. Младите таланти се състезаваха наред с участниците от 83 държави в престижното състезание, което се проведе от 28 юли до 4 август в Техеран, Иран. С тези постижения запазваме 5-то място в класирането по медали за всички години, а от тази олимпиада, нашият отбор влезе в „Клуб 100“, т.е. броят на медалите, получени от български състезатели досега надмина 100, само още 4 страни са постигали този успех.

Тази година отборът беше представен от :

Енчо Иванов Мишинев , Ямбол, МГ „Атанас Радев“,  12 клас  – златен медал

Петър Ивелинов Няголов, Русе, ПМГ „Баба Тонка“, 10 – бронзов медал

Виктор Николаев Терзиев, София, СМГ,  11 клас – бронзов медал

Радослав Стоянов  Димитров, Пловдив, МГ „Акад. К. Попов“, 10 клас – бронзов медал

Ръководители на олимпийския отбор по информатика са Емил Келеведжиев и Руско Шиков.

С най-голям опит сред състезателите е Енчо Мишинев, който представя България успешно на поредица международни олимпиади. С този си успех той заема 7-мо място в класирането сред топ 100 на най-добрите млади програмисти в света.

Петър Няголов, Виктор Терзиев и Радослав Димитров участват в международни олимпиади от 8 клас, но през 2017-та за първи път се събират в този състав.

През 1989 нашата страна е основател и домакин на МОИ, която се провежда за първи път в град Правец. България отново е домакин на олимпиадата през 2009 г. – за 20-годишния юбилей от създаването й. „Kъм настоящия момент България е на шесто място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика, а в индивидуалната ранглиста към 2017г. българинът Христо Венев е на второ място в света“, споделят от СООПН.

Участници са донесли на страната ни общо 100 медала: 25 златни, 41 сребърни и 34 бронзови медала досега.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com