28.01.2023

Десети благотворителен бал на община „Тунджа“

Рекордна сума от 47 652 лева се събра на Десетия благотворителен бал, организиран от община „Тунджа” за стимулиране на ученици и студенти от общината с високи постижения в образованието, изкуствата и спорта, а така също и за подпомагане лечението на нуждаещи се деца и младежи


По традиция, за десети път, Община „Тунджа“ организира през месец декември Общинския благотворителен бал, на който се събира отговорната бизнес общност в името на благородна кауза.

Благотворителният бал за набиране на средства за ученици и студенти от община „Тунджа” с високи постижения в образованието, изкуството и спорта е дълбоко социален и хуманен процес.

През предходните девет години, с помощта на жителите и представителите на бизнеса, Общината е събрала 251 016 лева за:

 • 9 годишни стипендии в размер на 1 200 лв. всяка;
 • 60 шестмесечни стипендии, общо в размер на 19 200 лв.;
 • 9 стипендии по волята на дарител, общо в размер на 9 000 лв.;

– 1 569 деца са получили еднократно финансово стимулиране от 50 до 200 лв., общо в размер на 149 298 лв.;

– финансово подпомагане на 17 деца и младежи с изявени дарби с общо 13 700 лв.;

– 31 890 лв. за лечението на 13 деца и младежи.

Най-общо казано през изминалите девет години Община „Тунджа“ подкрепи 1 677 ученици и студенти, деца и младежи, а общата стойност на разпределените средства е  233 888 лв.

Десетото издание на благотворителния бал на общината се проведе на 14 декември 2017 година в комплекс „Екатерина”, с. Веселиново и беше съпроводено с благотворителен търг, базар на ръчно изработени сувенири и кулинарен щанд с  домашно приготвени, традиционни, кулинарни шедьоври.

… „Благодаря ви, дарители! Благодаря ви за вашите благородни сърца!“, с вълнение каза кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, когато обяви резултатът от проведения Десети коледен благотворителен бал. Събраната сума от покани, дарения, продадени експонати на търга и сувенири от базара е 47 652 лева!

Още преди началото на търга и базара, балът стартира със сумата от 13 900 лева, от закупени покани.

Сред дарителите бяха „Технострой инженеринг“ АД и инж. Стоян Проданов – народен представител в 40 НС, „Жекови Тенево“ ЕООД, ЕТ „Стожер – Стоян Стоянов“, „Странджата БГ” ЕООД, „Хармонт“ ЕООД, „Дивас Агро“ ООД, „Трейс Груп Холд“ АД, фирма „Инком ПВ” ООД, детска градина „Щурче“, с. Кукорево, фирма „Класик Груп“ ООД, семейство Щърбанови, фирма „Български йогурт“ ООД, ЕТ „Орион – Ради Радев” и Съюза на зърнопроизводителите.

С лични дарения се включиха, народният представител Николай Пенев, кметът на община „Тунджа“ Георги Георгиев, г-н Димитър Митев и почетния гражданин на общината – Желязко Узунов.

Част от експонатите в търга бяха дарени за благородната кауза, както следва:

 • Коледен гювеч, печени пуйка и прасенце от „Странджата БГ” ЕООД;
 • Сценичен панталон от Енчо Керязов;
 • Торта от „Систъркейк“;
 • Икона на Пресвета Богородица и автентичен автограф на световноизвестният барабанист на Дийп Пърпъл- Иън Пейс от семейство Балахурови;
 • Боксовите ръкавици на европейския шампион Даниел Асенов, предоставени лично от него;
 • Картина „Молитва за нежност“ от архитект Димитър Бъчваров;
 • Бутилка червено вино К3 от фирма „Балар“ ЕООД;
 • Пано „Дърво на богатството“ от Стоянка Бончева – главен експерт в Дирекция „Бюджет и счетоводство”, община „Тунджа”;
 • Руски сервиз за чай от град Андижан, предоставен от д-р Михаил Чаушев;
 • Часовник от Руския парламент и икона на светците Петър и Павел, дарени от народния представител Петър Кънев.

В аукциона активно се включиха „Ванина Строй“ ООД, Илчо Илчев, Валентин Ревански, Стоян Люцканов, Мирослав Червенков, „Странджата БГ” ЕООД, Красимир Трънков, Мима Андонова, „Пеликан Агро“ ЕООД, Антоанета Тодорова, Милен Наумов, проф. д-р Иван Върляков – изпълнителен директор на РАО „Тракия“, Дичо Щилянов и Стоян Александров.

В хода на търга лично дарение от 1 500 лв. за пореден път беше направено от Атанас Мерджанов – народен представител в 38-мо, 40-то и 41-во Народно събрание, чиято воля като дарител е сумата да бъде предоставена като еднократна стипендия на най-успешния ученик от община „Тунджа” за 2017 г.

Лично дарение на същата стойност направи и народният представител Кристиян Вигенин, чиято воля е сумата да бъде предоставена отново за стипендия за стимулиране на ученици и студенти от общината.

От фирмени и лични дарения бяха събрани 15 520 лв.

На благотворителния търг, проведен в пет части, бяха представени 25 експоната.

При обща начална тръжна цена на експонатите  4 450 лв., те бяха откупени за рекордната сумата от 16 420 лв.

Постъпленията от базара, на който се предлагаха уникални коледни сувенири, изработени от деца, ученици, представители на социални заведения, клубове на пенсионера и читалища и кулинарния щанд с домашно приготвени, традиционни, кулинарни шедьоври, възлязоха на 1 812 лв.

Празнично настроение между отделните части на търга създаваха коледарчетата при детска градина „Кольо Тенев“, с. Тенево, певицата Ивет Костова и изгряващата звезда Артьом Анатолиевич.

Сред официалните гости на благотворителният бал бяха народните представители Кристиян Вигенин и Николай Пенев, Атанас Мерджанов – народен представител в 38-мо, 40-то и 41-во Народно събрание, председателят на общински съвет „Тунджа” Георги Петров Георгиев, заместник-областните управители на област Ямбол и професор д-р Иван Върляков – изпълнителен директор на РАО „Тракия“.

На него присъстваха и тримата братя Асенови – Даниел, Катин и Боян, прославили община „Тунджа“ на национални, европейски и световни първенства по бокс. Сред присъстващите бяха и Юлиана – състезател по Борба свободен стил, която е вицесветовна шампионка по борба и бронзова медалистка от Европейското първенство през 2017 г., както и Мадлен – състезател по Спортна стрелба, завоювала второ място на Републиканското първенство 2017 г. в дисциплината Стрелба с малокалибрен пистолет.

Тези талантливи тунджанци са една малка част от младежите, получили през годините, нужната финансова подкрепа от изминалите благотворителни кампании.

В обръщението си към участниците в бала, кметът Георги Георгиев подчерта:

… „Аз и моят екип, ви благодарим за отношението, за отговорността и затова, че заедно превърнахме една благотворителна кампания в красива и смислена традиция.

В навечерието сме на Коледа – Рождество Христово! Празник, толкова личен и съкровен, и толкова споделен. Събира се семейството, рода, общността.  Събират ни отново истинските човешки ценности – доброта, сърдечност, благодарност, уважение към родителите, обич и грижа за децата.

Нашата благородна инициатива за набиране на средства в подкрепа на здравето, образованието и развитието на младите хора от община „Тунджа“  е обща кауза, която потвърждава силата на взаимодействието и солидарността.

В подготовката и реализацията и на настоящата благотворителната вечер се включиха учебни заведения, детски градини, кметства, младежки неправителствени организации, читалища, социални услуги, хора на изкуството, служители от общинска администрация, пенсионерски клубове.

Стотици безименни, малки и големи, добри и сърцати ЧОВЕЦИ показаха, че благотворителността е енергия на духа и отговорност към общността.

Благодарим им за вниманието, за тяхното доброволно участие,  всеотдайност и посветеност на това обществено значимо дело.

Безспорно Коледният благотворителен бал на община „Тунджа“ вече има своя памет и история, по-скоро човешки истории на промяна, на израстване и успех. И тази история я сътвориха инициаторите и всички поддръжници на благотворителността, сътворявате я със щедростта си и вие настоящите дарители.

На границата между отминаващото и новото време  правим равносметка и търсим проявленията на непреходното.

Коледният благотворителен бал ни дава усещането за нещо голямо и значимо, трайно и устойчиво, именно защото се крепи на усилията и приобщеността към идеята на хора на различна възраст, с различни професии, образование и социално положение.

Това е спечелено доверие в името на нашите деца, на бъдещето на община Тунджа!

Истинската златна стойност на благотворителността са осъществените стремежи на стотици млади хора, които подкрепихте, новите мечти на други за по-добро здраве или за по-добро образование.“

Простичките неща в живота като това да имаш семейство, да ходиш на училище, да имаш работа и възможност да пътуваш, не са възможни за много хора.

Много деца и младежи от общината разчитат на хората с добри сърца, за да им се случат тези простички неща.

Екипът на общината благодари на дарителите, които доказаха през годините, че за да повярваш в доброто – трябва да започнеш да го правиш и всяка подкрепа или жест е от значение, защото променя човешки съдби!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com