23.03.2023

В памет на Елена Граматикова – почит, вдъхновение и вграждане в бъдещето

Бинка Величкова

През есента н тази година тя щеше да навърши 80 години – гласовитата, даровитата, обаятелната Елена Граматикова. А напусна нашия греховен свят още през 2005 г.

С подобаваща почит бе чествана тази нейна годишнина – с концерт на фолклорния ансамбъл „Тунджа“, в който тя има дългогодишни певчески изяви; откриване на паметна плоча с нейни лик на площада до зъболекарската поликлиника в Ямбол, където е живяла прочутата певица; с решения на Общинския съвет – Ямбол този площад ще носи нейното име; провеждане а утвърдения ежегоден регионален конкурс „С песните на Елена Граматикова“, състоял се на 23 ноември 2019 г.

Главен организатор на конкурса е Регионалният съюз на офицерите и сержантите от запаса е резерва „Георги Дражев“ – град Ямбол, с безценната подкрепа на община Ямбол.

Бе прочетен и връчен поздравителен адрес до организаторите и участниците от името на Христо Христов, кмет на община Болярово. Впрочем негова бе инициативата за поставяне и откриване на паметна плоча в центъра на нейното родно село Шарково,  община Болярово преди няколко години. Родолюбив жест към Елена и поколенията.

С второ място в тазгодишния конкурс бяха отличени хористките от пенсионерския клуб – Болярово. Сладкогласните самодейки се завръщат с награди при почти всяко свое участие. Нека група „Болярка“ при НЧ „Възраждане -1912 г.“ радва все така публиката, която непрестанно се множи и възхищава!

А песните на Елена Граматикова, повече от 700 в репертоара й, все така ще живеят  и вдъхновено ще се пеят Звучали са хиляди пъти по: Българското национално радио, на концерти с оркестър „Канарите“ (чиято солистка е през 70-те години на минали век), на стотици турнета в страната и чужбина, при задушевни срещи и гостувания  обичаното, родно село Шарково… Защото нищо истинско не отминава! А паметните плочи са знак за незабрава. И благородно вграждане в мостовете към бъдещето!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com