06.12.2022

Строги мерки срещу коронавирус в Ямболска област

Със заповед на здравния министър се отменят всички мероприятия с участието на деца. Спортните събития на закрито трябва да се провеждат без публика. Отменени са и мероприятията, на които се събират много хора, стана ясно по време на заседанието на областния медицински  съвет.  Предписание от РЗИ е изпратено до киното в Ямбол, отменени са  театралните представленияза тази седмица в Ямбол, баскетболната среща тази вечер ще е без публика.

Инфекциозното и белодробното отделение на областната болница в Ямбол са пълни. „Пулмологично отделение и инфекциозно са пълни, като в пулмологично има 30 пациенти, в инфекциозно 10, информира прокуристът на многопофилната болница д-р Димитър Рунков, според него най- големият проблем в момента за лечебното заведение е: „В момента и в двете отделенения разполагаме с по един специалист, по една или друга причина“

В сградата на инфекциозно отделение ще бъде направен изолатор, за съмнителни случаи на корона вирус, каза още д-р Рунков. „Третият етаж, който ние вече сме нарекли изолатор, там капацитетът е от 10 легла. Идеята, е ако се случи нещо, това място да бъде преградено с временна врата, с ограничен достъп, но капацитетът е максимум 10.

На заседанието на областния медицински съвет днес стана ясно, че екипете на центъра за спешна медицинска помощ са притеснени от липсата на достатъчно предпазни маски. От РЗИ- Ямбол вече са поискали допълнително предпазни средства от здравното министерство, д-р Калчева: „Надяваме се да получим, първо на тях ще дадем, защото те са на първа линия!“, заяви Калчева.

Изпратени са 10 проби в лабораторията в Стара Загора още вчера. Те са взети от болни от грип, настанени в Инфекциозно отделение, а също и в Отделението по пулмология и фтизиатрия с тежко протичаща вирусна пневмония на ямболската многопрофилна болница. Резултатите още не са пристигнали. Проби ще се изпращат всеки ден. В момента в Ямболска област 14 лица са поставени под карантина – това са хора, завърнали се от Италия. От тях петима са здравноосигурени. Най-много от карантинираните са в Ямбол.

Учениците са в грипна ваканция до 11 март, включително, при необходимост ще бъде удължена с още два дни, уточни областният управител Димитър Иванов.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com