06.12.2022

Още два дни ваканция за учениците в Ямболска област

След среща на областния управител Димитър Иванов с директора на Регионална здравна инспекция д-р Лиляна Генчева и началника на Регионално управление на образованието Стойко Стойков, след преценка на конкретната епидемиологична ситуация, относно острите респираторни заболявания, бе взето решение за продължаване на ученическата ваканция.

Ваканцията за учениците от област Ямбол се удължава. Неучебни ще бъдат и дните 12 и 13 март 2020г. /четвъртък и петък/ с цел превенция на риска от разпространение на вирусни инфекции и за да бъдат въведени във всички училища допълнителнителните саниторно-хигиенни мерки.

По данни на РЗИ заболеваемостта от грип и ОРЗ в областта намалява спрямо миналата седмица. Намаляват и болните във възрастовата група 5-14 години. „Много далеч са цифрите от броя заболели при епидемична криза“, коментира д-р Лиляна Генчева. Всички медицински специалисти в училищата и детските градини в следващите два дни ще минат специален инструктаж за въвеждането на допълнителните мерки.

Няколко са основните правила, които ще се съблюдават в училищата. Всеки първи час от учебния ден ще започва с инструктаж за учениците относно често измиване на ръце и спазване на лична хигиена. Всяко училище трябва да има осигурени дезинфектанти и измиващи препарати в санитарните възли. Най-малко три пъти на ден трябва да бъдат дезинфектирани подове и основни повърхности в учебните заведения.

Информацията и изисванията ще бъде сведена до всички училища в областта.

От понеделник стартират проверки на РЗИ, относно спазването на санитарните мерки в училища и детски градини на територията на цялата област.

Двата допълнителни дни ваканция за учениците от областта, според началника на РУО Ямбол няма да бъдат проблем за учебния процес.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com