30.09.2022

Откриха паметна плоча в центъра на град Болярово по повод 50 години от създаването на поделение 18930 в града

50 години от дислокацията на 53-ти мотострелкови полк в гарнизон Болярово честваха тържествено в града

На 15 септември 2018 година бе тържествено и подобаващо отбелязан един блестящо организиран юбилей – 50 години от създаването на поделение 18930 в град Болярово. За добрата организация и протичането на празника заслуга има организационен комитет в състав: председател генерал-майор Кирчо Куртев и членове: подп. Зимпаров, Николай Михалев и Тонка Маркова-Попова.

Сред специалните гости бяха генерал Цветан Тотомиров (бивш началник на Генералния щаб на българската армия и бивш съветник на президента на Република България), генерал Кирчо Куртев (командир на поделението в Болярово през периода 1982-1984 г. и основен организатор на събитието), полк. Тони Трифонов (представител на командира на Сухопътни войски ген. Майор Михаил Попов), полк. Петър Костадинов (началник на кабинета на министъра на отбраната), кметът на община Болярово Христо Христов, председателят на Общински съвет –Болярово Атанас Дженков, заместник-кметът Нина Терзиева, секретарят Мария Чанева, Георги Киров (бивш кмет на община Болярово), Деспа Ненова (съпруга на покойният и непрежалим генерал-майор Нейко Ненов, също бивш командир на под. 18930), общински съветници, кметове и кметски наместници, бивши командири и офицери, служители, общественици.

Началото на събитието бе поставено от военен оркестър (от Сливен), след което кметът на община Болярово Христо Христов и председателят на Инициативния комитет генерал-майор Кирчо Куртев откриха официално паметна плоча в центъра на града. Паметен знак, направен със средства на бивши военослужещи в Боляровски гарнизон. Тържествен водосвет отслужи отец Димитър Ингов, с който освети новооткрития паметен знак за поколенията.

Към присъстващите се обърна председателят на Организационния комитет, който благодари на всички, включили се в това мероприятие и проследи историята на 1-ви мотострелкови батальон от 53-ти мотострелкови полк в гарнизон Болярово – от самото начало: 24 септември 1968 година до закриването му през 2002 година. Генерал Куртев изказа благодарност към всички кметове през този период, командири, офицери, служители и напомни знакови моменти от историята на петдесетгодишната история на 1-ви мотострелкови батальон от 53-ти мотострелкови полк в гарнизон Болярово. Фундаментирането на паметния знак на признателност и уважение към войнския труд на хилядите млади офицери, сержанти, войници и военни служители на видно централно място в града е чест и гордост за всички служили и за жителите на града. Помощта на общинското ръководство е поредно доказателство за ползотворното сътрудничество на местна власт и представителите на Министерството на отбраната и армията. Именно затова, генерал-майор Куртев обяви, че всички те, представителите на 1-ви мотострелкови батальон от 53-ти мотострелкови полк в гарнизон Болярово и на Организационният комитет даряват паметната плоча на град Болярово и ги призовават да се грижат за добрия й вид и да я запазят като почетен знак за поколенията.

Общинският кмет Христо Христов също поздрави всички организатори и участници на паметното събитие. „Най-тържествено искам да ви приветствам по повод отбелязването на 50 години от дислокацията на Първи мотострелкови батальон от 53-ти мотострелкови полк в гарнизон Болярово. В периода 1968-2002 г. в гарнизон Болярово хиляди млади патриоти гордо изпълняваха своя дълг към родината. За нашия град е чест и гордост откриването на откриването на тази паметна плоча, издигната на видно място, чрез която ще се помни завинаги от поколенията и ще се почита храбростта и отдадеността на дълга към Отечеството на всички, служили в Първи мотострелкови батальон от 53-ти мотострелкови полк. “ – обърна се към множеството присъстващи той.

   Общинският кмет връчи на ген. Куртев, заедно с поздравителния адрес, официалният документ за изграждането на паметната плоча. А господин Христов и ген. Куртев получиха от полк. Костадинов (началник на кабинета на министъра на отбраната) почетния знак на Министерството на отбраната.

С трогателни слова към присъстващите по случай 50 годишнината на боляровския батальон се обърна и генерал Цветан Тотомиров. Неизброими са неговите отличия и заслуги на бившия началник на Генералния щаб на Българската армия и бивш президентски съветник, автор и на няколко книги (последната той поднесе като жест на внимание на членовете на общинското ръководство). В словото си той поздрави всички офицери, сержанти, войници и волнонаемни служители градили, служили и работели в батальона по случай 50 годишнината. Жителите на град Болярово и общината, общинското ръководство и лично кмета г-н Христо Христов. Те винаги са били опора на батальона през годините, сподели той, а много от задачите по охраната на държавната граница са изпълнявали съвместно, а днес отново са заедно, сподели развълнуван видният генерал. Той сподели с гордост спомените си от славните времена и призова всички да се върнат онези идеали, сякаш все по-липсващи в наши дни. В края на мъдрото си слово, той отново изказа благодарност към многобройните заслужили, направили толкова за своя 53-ти мотострелкови полк и за Седма мотострелкова дивизия на българската армия!

        Празникът продължи с тържествен концерт на Ансамбъла на въоръжените сили на Република България. Великолепните изпълнители бяха заслужено бурно аплодирани и получиха красиви кошници с цветя от общинското ръководство и всички представители на поделение 18930.

Вместо заключение, искам да цитирам надписа на паметната плоча, който говори повече от всичко: „В периода 1968-2002 г. в гарнизон Болярово за прикритие на държавната граница бе дислоциран Първи мотострелкови батальон от 53-ти мотострелкови полк. В него хиляди млади патриоти гордо изпълняваха своя дълг в защита на Отечеството. 15.09.2018 г. Да се помни от поколенията!“

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com